April 18, 2011

Apa bah makanan nyaman di Sarawak? Juh,kita siasat!!!

Hai semua..topik tok khas k makanan nok ada kat Sarawak jak..tp bukan nok jenis exotic2 ok.Sebab apa,bila kmk travelling kat KL,byk geng2 kat cnun tanyak itu ini pasal makanan kita di Sarawak tok..Kek Lapis,ikan terubok masin,Laksa Sarawak nang favourite topic lah senang kata.Dipendekkan crita,jom kita siasat,kita ngitong n kongsi,apa gik makanan kita disitok bah.. First sekali,nang tauk lah Mee Laksa Sarawak ranking No 1..kenak bah?? Gineylah gaya,nama pun dah Laksa Sarawak..Sapa2 jak dtg ctok,semua kamboh nak cerik Laksa Sarawak..Tapi,sik semua tempat ada jual laksa nok nyaman..Kadang2 kuah cair,kadang kuah pekat gilak,kadang campuran sik menepati resipi asal Laksa ya empun..apa yang penting,asal ada jak rupa mee laksa,nya lah ya!!Kakya,harga iboh cerita..Rajin2lah g survey k..Setakat tok,mcm2 dah kede dimasuk,semuanya gara2 mee laksa.Hasilnya,of coz ada yg ok n ada yg sik berapa.xpa,semangat ya ada!!hehe..Anyway,kat Semenanjung Malaysia ada juak laksa..mcm2 laksa ada..ya kelak2 kita cerita k..masing2 ada 'taste' tersendiri..kita raon nok kita mpun lok..




 Kakya apa gik bah?Mee Kolok nak? Sapa first time dtg ctok,confirm mulut tengangak nengar nama ya..Rasa lok mee ya baruk tauk nak..Ala2 mee indomie home made gitu..!!!Lagi fresh n nyaman dimakan mun gik panas2..Caranya molah pun senang jak..As long as rencahnya cukup sukat n mee yg dicelur ya sik kembang,sudah..Bezanya dgn mee laksa,of coz la byk..n nemiak prefer mi kolok,coz mee tok sik pedas..Sambal kicap diengkah asing2..Dolok masa stay KL,lidah tok mala jak ningas mee kolok..Nang mala ponek..Tapi xpa,kinek tok,dah di depan mata..Alhamdulillah..



Next,ikan kesayangan kita..ahahahaha!!!Terubok Masin...ikan tok,nang famous..cney2,asal dgr jak kita tok dari Sarawak,gago lak cdak nanyak rega ikan tok.Hehehe..Ikan tok mun dah digoreng,baunya juak paling loba..Hiris kecik lok,kakya digoreng rangup,perah limo kasturi,hiris gik cabik padi,hidang ngan nasik panas2..Kakya tempuyak ngan pusuk mantak,cencaluk ngan ulam pun nunggu juak..diadun sekali dlm perut,perrggghhhh!!!!!nang best..Terubok punya pasal..tapi bait2 arr..tulangnya banyak eh..jgn sampai tercekik geruk k.. =p



Then,once udah di Sarawak,sapa jak la..Jgn sik merasa makanan org melanau tok..iaitu Umai..Umai ada 2-3 jenis..Umai Ikan(isi ikan),Umai Udang,Umai Obor2..Yang peliknya,siney ndak kah datang idea molah Umai obor2 owhh..Sik pandai juak nak jawab mun ada geng2 cnun(Semenanjung) nanyak kmk pasal ya..Camney cara molah ya sik pasti gilak..Nang generation mudak kurang nak amik tauk camney nak molah mkanan tradisi negeri dikpun eventhough makanan ya sesimple2nya mun nak dimasak..siapa nak belajar molah umai,sila rujuk kepada Dr Umai yg bertauliah ok..





Ok,now..Ayam Pansuh gik..Sapa sik pernah rasa Ayam Pansuh bah?adoiii..rugi besar!!nyumm..!!
Ayam Pansuh ya ialah masakan dalam buluh..Rasanya sedap n ada kuah..isi ayam n bahan2 lain digaul skali dalam buluh..hmmm..cerik lok..nyaman..mun sapa2 teringin,kmk rekemen tak org g kedai Lebuh 12,next to RHB Bank Simpang Tiga Kuching..kat sia ada jual..selamat menjamu selera..



Hah!!!nok tok sik boleh miss!!!!apa bah??Sayur Midin Belacan lerr...hehehehe...Simple jak cara molah tp rasanya nang superb lah geng!!!!mun kat TopSpot,tok menu wajib lah..spesis sayur paku,tapi midin tok kecik sikit sizenya n sik berbulu halus mcm sayur paku..sayur tok biasanya dimasak belacan,lom ada gik sejarah kita molah Sayur Midin sup ka..sayur midin tumis ngan sayur campor ka..hehehe..guro jak bah..mun Kerabu Midin,ada sik?



So,cukuplah lok setakat tok..kelak2 kita meeting kat ctok lgk ok..Maybe next time,kita bukak topik kueh tradisional gik ka..ok sik?orait then,jumpa lagi..take care!!!

1 comment: