April 20, 2011

Kamus kamek..Sayang Sarawak..

Hye semua,


Hari ni,sebelum kita belajar perkataan baru jap g,izinkan saya bercerita sikit asal usul nama ibu negeri kelahiran saya iaitu Kuching.Kenapa Kuching eah?? Ok,sebenarnya menurut sejarah nama asal Kuching ni ialah Sarawak (Serah Awak).Negeri ini diberikan nama Kuching sempena nama buah mata kucing yang tumbuh merata disekitar Sungai Kucing..Sungai Kucing ketika itu berhubung terus dengan Sungai Sarawak..Namun kini,Sungai Kucing sudahpun tertimbus dek pembangunan yg kiat pesat di bandaraya ini,dan yang tinggal kini hanyalah kenangan.. 


Walaubagaimanapun,kalau u all nak jugak tau dimanakah lokasi asal Sungai Kucing tersebut,meh kita lihat picture kat bawah ni..and,kepada sesiapa yang pernah sampai sini,tabik spring lah kat u all!!! =)






Hah!!! Ini dia...Sekarang ni dah dijadikan tempat makan Seafood..(Topspot@Taman Kereta@Bukit Mata)..Ia terletak ditengah2 bandar Kuching dan menjadi salah satu tempat 'favourite' org ramai kerana masakannya sedap n harganya sangat2 berpatutanlah.So,kalau nak makan makanan laut,selain try yang kat Buntal (area Santubong) u all boleh try makan yang kat sini gak.....Ok,cukuplah dulu pelajaran sejarah..meh kita sambung lak subjek lain,iaitu Bahasa Melayu Sarawak..hari ni simple2 jer ek.. =))


Pusak - Kucing                   cth ayat : Kamek ada pusak.tapi pusak kamek dah mati ( Saya ada kucing,tapi kucing saya dah mati)

Manok - Ayam                   cth ayat : Adik suka makan manok KFC (Adik suka makan ayam KFC)


Penjan - Tingkap/Jendela    cth ayat : Tolong kamek tutup penjan lok (Tolong saya tutup tingkap jap)

Perauk - Perahu/sampan     cth ayat : Kitak pernah sik nait perauk? (Awak pernah tak naik perahu?)

Ngegeh - Gedik                  cth ayat : Ngegeh na juak kau tok!! (Gedik tol la ko ni!!)

Pisok/Beladin - Pisau          cth ayat : Siney ko nyimpan pisok tek? (Katne awak simpan pisau tadi?)




Tauk Sik Kitak??? (Tahukah Anda???)




Kebanyakkan perkataan2 yg ada suku kata 'a' dihujungnya,akan ditambah huruf 'K'.
     
       Contoh : Buka - Bukak, Lupa - Lupak, Cuka - Cukak, Luka - Lukak, Buta - Butak..n etc..


Akan tetapi,tidak semua perkataan2 yg hujungnya ada sukukata 'a',perlu ditambah 'K' seperti yg diatas.


      Contoh : Suka - Sukak, Baca - Bacak, Gila - Gilak, Raba - Rabak, Sama - Samak  n etc..




So,u all nanti kalu bersembang dgn geng2 dari Sarawak,jgn keliru plak eah.as long as u all bleh bezakan yg mana perkataan yg perlu ditambah 'K',dan yg mana perkataan yg xperlu ditambah 'K'..Apapun,wish all the best n happy reading!!!!


31 comments:

  1. boleh sye tahu apa maksud ayat nie??
    aok k jk mhe t piak..awak k d xmu skali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar saja lah kalau macam 2..biar awak tak tahu terus

      Delete
  2. Boleh tak saya tahu maksud ni. Kitak madah. Mun nyaman kelak madah kawan mun sik nyaman kelak madah kamek

    ReplyDelete
  3. Awak bagitau. Kalau sedap bagitau kawan, kalau tak sedap bagitau saya. Hehe.

    ReplyDelete
  4. Apa maksud alu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alu- terus, lalu... bkn bmksd melalui....

      Delete
  5. boleh saya tahu apa panggilan untuk kekasih kita dalam bahasa serawak? kekasih lelaki dorang panggil apa? kekasih perempuan dorang panggil apa?

    ReplyDelete
  6. Boleh tau maksud perkataan pureh jaie nang pio koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pureh-keturunan, jaie/jaik- jahat, nang- memang, pio- macam..

      Delete
  7. Ape maksud ingga...mahwaku ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingga means meluat..mahwa ku ialah lemah nyawa ku..cth: mahwa ku eh..translate,lemah nyawa/hati aku ni..

      Delete
  8. Apa maksud mahwaku??

    ReplyDelete
  9. Boleh saya tahu maksud mene amu tik ra gila. Inya aga dgn adap aba ra manang inya beken bakok

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bkan bhsa mlyu srwak tapi bhsa bidayuh .. mene-betOl amu-awak tik-ini ra-nak gila-gila . inya-Orang aga-xnak dgn-dengan adap-diri aba-jangan ra-nak manang-cakap inya-orang beken-lain bakok-bOdoh .. :)

      Delete
  10. apa maksud ayat ni ye??
    "doek oku man siwak. oku doek man uwak"

    ReplyDelete
  11. boleh tolong tak? apa maksud nie ? "Lain rasa mun duduk sik jauh dari dari kau wahai crush hahahaha"

    ReplyDelete
  12. ape asal-usul dan lokal dlm bhsa sarawak?

    ReplyDelete
  13. blh tlg translate ayat ni, -ila massa nemu madah-

    terimakasih.

    ReplyDelete
  14. [Aku sayau ke nuan pengambis ati
    [Nuan amai sayau ke aku enda??
    [Nama kebuah nuan ka ke aku?
    [Amai ke enda nuan ka ke aku?
    [Kebendar ya sigi amat jaku nuan nyak tp ku ngai madah nyak amat....haha

    Mohona bantuan....tkasih

    ReplyDelete
  15. kalau prkataan lawan dlm bahasa sarawak?

    ReplyDelete
  16. Maaf bleh sy tahu ape mksud betekol

    ReplyDelete
  17. Bertekol maksudnya merisik/ikatan sebelum bertunang..

    ReplyDelete
  18. rabak,samak,sukak -bahasa bidayuh

    ReplyDelete
  19. Pantang menyerah kalah dalam Bahasa Sarawak macam mana?

    ReplyDelete
  20. Pantang menyerah kalah dalam Bahasa Sarawak macam mana?

    ReplyDelete