April 18, 2011

Jom blaja Bahasa Sarawak..

Salam semua,hari ni kita sambung eah..First,yg basic2 jer..then,diikuti susunan ayat nya pulak..k..





Siney - Mana/katne               cth ayat : Kat siney rumah Anuar Zain ? (Kat mana rumah Anuar Zain?)


Sinun - Sana                         cth ayat : Kunci umah ada kat sinun (Kunci rumah ada kat sana)


Sitok - Sini                            cth ayat : Nya sekolah kat sitok (Dia sekolah kat sini)


Madah - Beritahu/inform(past tense) cth ayt : Kamek udah madah ngan adik tek (saya baru jer bgtau kt adik)


Padah -sama dgn Madah (present tense) cth ayt : Cuba padah ngan kamek,apa hobi kitak (cuba beritahu saya,apa hobi awak)


Diam - Tempat tinggal/stay      cth ayat : Anuar Zain diam siney?  (Anuar Zain tinggal kat mana?)


Klaka - Cakap/tutur                cth ayat : Kamek blaja klaka Bahasa Kelantan (Saya belajar cakap/kecek Kelantan)


Katok - Kejap lagi                  cth ayat : Katok kita pergi Jusco (Kejap g kita pergi Jusco)


Kinek tok - Sekarang ni          cth ayt : Kinek tok adik dah pandai ngeja (sekarang ni adik dah pandai mengeja)


Mun - Kalau/Jika                    cth ayat : Mun kamek pandai ngaji... (Kalau saya pandai mengaji...)


Tok - Nie                                cth ayat : Kamek dah abis baca novel tok (Saya dah habis baca novel ni)


Tek - baru jer/just now            cth ayat : Kamek udah cuci kain tek (Saya baru jer lepas cuci kain)


Nanggar - Tengok                  cth ayat : Kamek nanggar konsert kat Stadium(Saya tengok konsert kat stadium)
Diat - Pandang/Lihat               cth ayat : (lebih kurang sama dengan ayat nanggar)


Nang - Memang                     cth ayat : Erra nang bait bah. (Erra memang baik)


Iboh - Jangan                          cth ayat : Iboh bising gilak bah (Jangan bising sangat bah)


Gilak - Sangat                        cth ayat : Beg tok berat gilak (Beg ni berat sangat)


Gago - Sibuk                         cth ayat : Iboh kaco kakak,nya tengah gago (Jangan kacau kakak,dia tengah sibuk)

*bah digunakan oleh org negeri Sarawak,Sabah n di Brunei.Bah tidak mempunyai maksud apa2 melainkan ia hanyalah 'penyedap ayat' saja..seperti contoh org cina btutur slang melayu,biasanya kita akan dengar ayatnya berbunyi begini,"Ini mcm tidak bole bo..saya sudah kasi diskaun maa!!"..Tetapi,Bah boleh digunakan samada diawal penggunaan ayat,ditengah2 ayat ataupun,dihujung2 ayat.

Cth ayat:
A) Bah,katok kita nak pergi kenduri siney? (Bah,kejap g kita nak p kenduri katne?)
B) Sedih bah cerita hindustan ya..
C) Kinek tok kamek udah faham klaka sarawak bah. (Sekarang ni saya dah faham cakap Sarawak bah)


Hmmmm..sekian dulu untuk hari ini..so kita sambung lagik esok hari ok..ada banyak lagik nak dikongsi bah..take care..salam..

2 comments: